Szubak dwukropek (Attagenus pellio)

 

Szubak dwukropek (Attagenus pellio)

Występowanie: Spotykany jest na całej kuli ziemskiej; w Polsce opisywany jako gatunek pospolity.

Wygląd: Długość ciała szubaka dwukropka waha się na poziomie od 3,5 do 6,0mm. Jest ciemnobrunatny, niekiedy czarny, natomiast jego nogi są jaśniejsze. Jego cechą charakterystyczną są dwie jasne kropki na ciemnym tle przedplecza.

Zasiedlenie: Najczęściej spotykany jest na kwiatach różnych roślin a także w gniazdach ptaków. Rzadziej występuje wewnątrz pomieszczeń takich jak magazyny czy pomieszczenia gospodarcze.

Okres lęgowy i czas pojawiania się: Samice, po kopulacji, która odbywa się na zewnątrz, składa około 50 jaj w pomieszczeniach zamkniętych. W przeciągu całego swojego życia (rozwój larwy trwa około dwóch lat) przechodzi ona 9-10 linień. Zdarza się również, że liczba ta może wzrosnąć do 13. Dzieje się to w przypadku, kiedy larwa odżywia się pokarmem o niskiej wartości odżywczej.

Informacje dodatkowe: Larwy zimują w osłonce poczwarkowej. Odżywiają się m.in. wełną, jedwabiem, futrami a także wędlinami oraz skórą. Mogą także żerować na martwych ciałach innych owadów.

Szkody i ich zapobieganie: Choć ich występowanie w pomieszczeniach zamkniętych zdarza się stosunkowo często, to ze względu na rzadkie rozwijanie masowe, nie przynoszą one większych strat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>